Wat betekent Vintage?

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 07:35

Wat betekent Vintage?

Into Accessories verkoopt handmade, preloved en vintage items. Maar wanneer noem je een sieraad en/of kledingstuk nou vintage? Veel mensen gebruiken vaak onterecht het woord  vintage of nog erger noemen het gewoon tweedehands. Er is zeker een verschil. Ik zal het even nader toelichten.

Vintage is als een item uit de periode tussen de jaren 1920-1980 komt. Vooral de jaren 50 tot 80 is erg geliefd bij de vintage modeliefhebbers. Vintage is niet altijd gedragen in tegenstelling tot tweedehands. Dit noemt men deadstock, items uit de vroeger jaren nog in verpakking ergens bewaard in het magazijn. Hoe geweldig is dat! Vaak is deze in nog betere staat omdat het niet gedragen is.

Tweedehands is het bijvoorbeeld dat leuke jurkje bij de H&M hangt nu ook bij de kringloop te koop is. Er is wel degelijk een verschil tussen vintage en tweedehands. Conclusie: alles wat al een keer gedragen is is tweedehands, secondhand, preloved, preused etc...En niet alle vintage is al een keer gedragen . Let op bepaalde kenmerken van het sieraad hier kan je uit opmaken of deze in een andere tijd is gemaakt. Vind je dat moeilijk om te zien ga naar een specialist of een vintage shop in jouw buurt.

Antiek

Naast tweedehands en vintage heb je ook antiek. Een item is antiek als deze meer dan 100 jaar oud is. Je zult wel begrijpen dat deze vaak zeldzaam en handgemaakt zijn. Vandaar dat er ook een behoorlijk prijskaartje aanhangt. Het is best een uitdaging om antiek sieraden nog in mooie staat te houden. Deze sieraden en of accessoires zijn al tientallen jaren oud en hebben al een hoop moeten doorstaan. Als je er een antiek sieraad en/of accessoire vind en ook nog eens voor een leuk prijsje heb je echt geluk.

Retro

Dan heb je ook nog Retro sieraden. Vaak worden retro en vintage door elkaar heen gebruikt. Dit is onterecht want retro is een nieuw item geinspireerd op vintage. Het sieraad en of accessoire heeft dus een vintage uitstraling maar is compleet nieuw gemaakt. Ideaal voor als je een bepaalde stijl niet kan vinden omdat deze simpelweg gewoon niet meer gemaakt wordt.  Of als je wel van de vintagelook houdt maar niet van het feit dat je niet de eerste eigenaar bent.

Hoe dan ook vintage, preloved  is hot op het moment. Iedereen wilt graag zijn eigen unieke stijl laten zien en niet in de grijze massa opgaan. Daar zijn vintage sieraden ideaal voor. Ook met het oog op duurzaamheid kopen mensen graag vintage i.p.v een geheel nieuw item. Er is al zoveel massaproductie laten we die stapel iets verkleinen door te recyclen. Doe je mee?

 

Into accessories - Not your basic jewelry brand

Groetjes Maruschka

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.