Hoe blijven mijn (nep)sieraden het langst mooi?

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 08:15

Hoe blijven mijn metalen sieraden het langst mooi?

Into Accessories verkoopt veel verschillende sieraden van uiteenlopende materialen. Vandaag bespreek ik de goedkopere materialen, grof gezegd de nepsieraden. Deze sieraden zijn niet gold/silverplated, rvs , stainless steel, goud of zilver. Je kan de sieraden van deze kwaliteit overal kopen en staan ook wel bekend als de goedkope nepsieraden. Je hebt de meest prachtigste armbanden, kettingen en oorbellen van deze materialen. Vaak niet van echt te onderscheiden. Mooie goud en zilverkleurige sieraden met mooie steentjes of kralen, sky is the limit. Ik hoor vaak de opmerking: Leuk voor een keertje dragen en dat vind ik echt zonde. Want als je je sieraden goed verzorgt en beschermd kunnen ook de nepsieraden behoorlijk lang mee gaan.

In mijn vorige blog gaf ik al aan hoe voorzichtig je om moet gaan met stainless steel en rvs om deze zo lang mogelijk mooi te houden. Voor de nepsieraden zijn deze regels nog veel meer van toepassing. Ik zal ze nogmaals benoemen zodat je veel langer plezier beleeft aan je sieraden.

Welke materialen bestaan de sieraden uit?

Metalen zijn ingedeeld in ferro (ijzer) en non ferro (niet ijzerhoudend) vervolgens worden ze onderverdeeld in edele ( goud, zink, platium, palladium etc..) en onedele metalen die makkelijk oxideren : koper, messing, brons,tin, lood ,zink. De sieraden die zijn gemaakt zijn van onedele metalen daar gaat het metaal van op een gegeven moment verkleuren. Dit betekent dat de sieraden zijn gemaakt van onedele metalen. 

Hoe draag en verzorg ik mijn sieraden?

Wees met metalen sieraden extra voorzichtig. Draag deze nooit onder de douche, in het zwembad of tijdens het sporten en slapen. Ook voor deze sieraden geldt: eerst parfum, bodylotion of spraytan op, 30 min wachten en dan sieraden om. Wees lief voor je sieraden en bewaar ze op een donkere, droge plek (nooit in de badkamer laten liggen). Bij het handen wassen en/of afwassen altijd armbandjes en ringen af doen.

Maak je sieraden na het dragen schoon d.m.v een droge schone doek, wattenstaafje en tandenstoker voor de hoekjes en gaatjes. Wil je je sieraden grondig schoonmaken? Gebruik dan deze huismiddeltjes om de oxidatie te verwijderen een klein beetje citroensap, zuiveringszout of azijn. Eventueel ontsmettingsalcohol als je nog grondiger wilt schoonmaken. Heel voorzichtig verwijderen en achteraf goed afspoelen en droogdeppen met een microvezeldoekje of ander zacht doekje. 

Hoe voorkom ik dat ze verkleuren?

Metaal gaat op een gegeven moment verkleuren. Dat is een feit. Dit hangt af van verschillende factoren. 

  1. Hoe vaak draag je het sieraad? (hoe vaker je het draagt hoe meer kans op verkleuring)
  2. Hoe voorzichtig ga je er mee om? ( Lees: hoe draag en verzorg ik mijn sieraden?)
  3. Wat is de ph waarde van je huid ( elke persoon heeft een andere ph waarde dat heeft effect op het verkleuringsproces)

Om het verkleuringsproces te vertragen kan je een laagje transparante nagellak op je sieraden doen. Ook transparante spraylak lijkt te helpen. Mijn advies is doe dit met de bedeltjes van je armbandjes of ketting. Ook de bovenkant van je ring. Oorbellen verkleuren vaak niet zo snel om dat deze niet op de huid liggen zoals een ketting armband of ring doen. Oorbellen gaan hierdoor ook langer mee. Ringen verkleuren vaak het snelst. 

Tip: bewaar je sieraden in afgesloten plastic zakjes en haal het lucht eruit. Zonder lucht in de zakken worden de sieraden niet groen.

Moraal van het verhaal :wees lief en extra voorzichtig met deze kwetsbare sieraden dan heb je er lekker lang plezier van!

 

Into Accessories NOT YOUR BASIC SIERADENMERK

Groetjes Maruschka

Deze preloved ketting is gemaakt van onedele metalen maar is na jaren nog prachtig door goede verzorging. Klik hier of op de foto om deze te shoppen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.