Korting bij de kledingmaker om Fast fashion tegen te gaan.

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 09:23

Nieuwe maatregelen om fast fashion tegen te gaan

Vanochtend heerlijk ontbeten een geroosterd broodje, kopje koffie en het RTL nieuws. Ik was blij verrast te horen dat Frankrijk nieuwe maatregelen gaat invoeren om Fast fashion tegen te gaan. Met ingang van oktober zal de franse overheid een gedeelte van de prijs die je moet betalen om je kledingstuk bij de kledingmaker te repareren vergoeden. Dit kan oplopen tot 25 euro per reparatie.

Het doel is dat mensen hierdoor minder vaak schoenen en kleding weggooien en deze nog een tweede kans geven. Het hergebruiken, recyclen, repareren van kleding en schoenen is de main focus.

Om in een periode van 5 jaar het aantal kledingsstukken dat herbruikt wordt te verhogen van 10% naar 50 %  daar trekt de franse staatssecretaries Berangere Couillard van milieu 154 miljoen voor uit. Doormiddel van social media roept ze iedereen op gebruik te maken van deze actie.

 

700 000 ton kleding weggegooid

Er wordt serieus elk jaar 700 000 ton kleding weggegooid.  Deze kleding beland 9 van de 10 keer op de vuilnisbelt. Dit is natuurlijk een doodzonde. De franse regering is vastbesloten om het Fast fashion fenomeen aan te gaan. Onder andere hebben ze het over Shein , hier wordt namelijk voor heel goedkoop grote hoeveelheden kleding gekocht.

De korting op de kledingmaker is niet de enige maatregel van de Franse overheid om fast fashion tegen te gaan. Door 1 miljard uit te trekken wilt de overheid de franse textielindustrie duurzamer maken. De focus ligt hierbij op het recyclen van de ingezamelde gebruikte kleding.

De kledingmakers kunnen een label aanvragen bij het bedrijf Refashion die samenwerkt met de overheid. Met de aanvraag van dit label kan de korting automatisch worden verrekend op het bonnetje.

 

Bye Bye Fast fashion

Ja ja ik weet dat het nog babystapjes zijn en we hebben nog een lange weg te gaan. Maar langzaamaan nemen wij afscheid van de Fast fashion industrie. Ik heb zelfs 15 jaar in de Fast fashion industrie gewerkt en heb van dichtbij gezien hoeveel er wordt verspild. Ook wordt kleding met opkomst van o.a Primark en Shein steeds goedkoper. Ondertussen worden de boodschappen en rekeningen duurder en ga je daardoor weer goedkopere kleding kopen. Maar een groot deel van de fashionista´s zijn echt klaar met elke week weer een nieuwe trend voor een paar tientjes. Duurzaam shoppen en recyclen dat is de nieuwe trend. Persoonlijk vind ik het veel leuker om op jacht te gaan naar dat ene item dat je graag wilt hebben. 

Ik hoop dat Nederland hier een voorbeeld van neemt en ook maatregelen onderneemt om de fast fashion industrie tegen te gaan. Ik ben super benieuwd wat je ervan vind, ik vind het leuk als je een reactie achter laat.

 

Groetjes maruschka

Into Accessories 

Not your basic jewelry brand

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.